ירושה על פי דין
חלוקת ירושה על פי דין
חלוקת הירושה נעשית לפי סדרי העדיפות שמפורטים בחוק, והם נוגעים לכל גורם, כולל זכויות ירושה של בן זוג, הפרנטליה של הילדים או הנכדים, וחלוקת דירת מגורים בין היורשים. במקרה של חלוקת ירושה על פי דין בין אחים, החוק מסביר כיצד מתחלקות הנכסים שהמנוח השאיר.
בשביל להתחיל את התהליך של ירושה על פי דין, יש להגיש בקשה לקבלת צו ירושה, בהנחה שלא נותרה צוואה. אם קיימת צוואה, הוראות הצוואה הן החלות, ובמקרה שהצוואה אינה מכילה הוראות בנוגע לכל הנכסים, אז החלוקה של הנכסים שלא נכללים בצוואה תתבצע על פי כללי הירושה שבחוק.
אנחנו, במשרד אילן פורת ושות', מקדישים מאמץ מיוחד לנושאים אלו, ועוסקים בהם במשך השנים, הן במקרה של חלוקת ירושה בין אחים ובין נכדים, הן במקרה של חלוקת דירת מגורים בין יורשים, ואף במקרה של ירושה של כספי ביטוחים.
נכון לציין שמונח "נכסי הירושה" או "נכס ירושה" משמשים לעיתים באופן שגוי, כאשר המילה הנכונה לתאר את הנכסים שנמסרים היא "נכסי עיזבון". ההבדל בין המילים מבוסס על העובדה ש"ירושה" מתארת את הזכות, בעוד ש"עיזבון" מתאר את מהות הנכסים שהמנוח השאיר.
פירוט חלוקת הירושה
במצב שבו אין צוואה מוכחת, זהות היורשים מוגדרת על פי חוק הירושה, כלומר, הירושה מתחלקת על פי דין. הקביעה של מי הם היורשים מבוססת על הוראות הסעיף העשירי בחוק הירושה:
"חוק הירושה: מי הם היורשים?"
היורשים המוגדרים על פי החוק הם:
- הבן-זוג שנותר מהנפטר.
- צאצאיו של הנפטר, ההורים שלו וצאצאיהם, וההורים של ההורים שלו וצאצאיהם (בתוך החוק הזה – הקרובים של הנפטר).
ירושה על פי דין: חלוקת ירושה בין אחים
יתרונות החברה
מעל 45 שנות ניסיון
מומחיות משפטית מוכחת
ליווי אישי
עם למעלה מ-45 שנות ניסיון בדיני צוואות וירושה, למשרד אילן פורת ושות' רקורד מוכח של מומחיות והצלחה בסיוע ללקוחות.
עם הידע המשפטי הרחב והעמוק שלנו, אנו מצליחים להיות צעד אחד מעבר למתחרים. אנו מסוגלים להתמודד עם מגוון מקרים משפטיים, כולל מקרים מורכבים ומאתגרים במיוחד, ולספק תוצאות מוצלחות ללקוחותינו.
הצוות שלנו מעניק ליווי ותמיכה בהתאמה אישית לאורך כל התהליך של עריכת צוואות, ופתרון סכסוכי ירושה, תוך גישה אישית רגישה וקשובה לצרכי לקוחותינו.
הבנה של ירושה על פי דין
הגדרת חלוקת ירושה על פי דין שוויונית
חליפים ליורש: צו ירושה על פי דין
חלק א' - ירושה של בן זוג במקרה של ירושה על פי דין
אנו באילן פורת ושות', מסבירים שהחוק הירושה מנהל חלוקת ירושה במקרה של ירושה על פי דין. הוא מספק סדר ירושה מסוים בהיעדר צוואה. אחד מהתרחישים המורכבים ביותר במהלך חלוקת ירושה על פי דין הוא במקרה של ירושה של בן זוג.
הסעיף 11 לחוק הירושה מתאר את התהליך המקנה לבן זוג זכות ירושה מוגבלת במקרה של ירושה על פי דין, במקרה שהילדים, הנכדים או ההורים של המנוח אינם מתווספים למינויים בירושה. כמו כן, כאשר בן הזוג היה נשוי למנוח וחי עימו למשך שלוש שנים או יותר, והיו מגורים בדירה שכללה בעיזבון, בן הזוג יהיה זכאי לקבל את כל החלק של המנוח בדירה המדוברת.
חלק ב' - פרטי זכויות הירושה של בן זוג
בן הזוג של המוריש מקבל את הרהיטים ומכונית המשפחה הנמנים, לפי המקובל, במשק הבית המשותף, ומהחלק הנותר של העיזבון, בני זוג מקבלים יחסים משתנים. במקרה של ירושה על פי דין דירת מגורים או במקרה של ירושה על פי דין ללא צוואה, אנו כאן כדי לסייע.
אם המנוח השאיר ילדים, נכדים או הורים, בן הזוג יקבל חצי מהעיזבון. אם המנוח השאיר אחים, צאצאים, או הורי הורים, בן הזוג יקבל שני שלישים מהעיזבון, וכן כל חלקו של המנוח בדירה אם הוא היה נשוי לו וחי עימו לשלוש שנים או יותר.
בן הזוג של המנוח יקבל את העיזבון במלואו אם המנוח לא השאיר קרובים על פי חוק הירושה.
הירושה שנקבעת בהסכם הנישואין לא נכללת בחלקו של בן הזוג בעיזבון. מה שמגיע לבן הזוג בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג או בהתאם להסכם ממון לא מפחית את זכותו לקבל מהעיזבון את מה שהמנוח קיבל בעקבות הנישואין.
חלוקת עזבון בין אחים
חלוקת ירושה בין אחים היא תהליך שבו נעשית פיצול של הנכסים שהמנוח השאיר אחריו בין צאצאיו או אחיו, בהתאם לחוק הירושה. במקרים מסוימים, במידה והמנוח השאיר בת זוג, אחים יכולים להרוויח מקטע של העזבון או מנכס מסוים הנמצא בעזבון.
כאשר מדובר ב"אחים", אנו מתייחסים לשני תהליכים מובנים. במקרה הראשון, "האחים" הם צאצאי המנוח. במקרה השני, "האחים" הם אחי המנוח. בשני התהליכים, חלוקת הירושה על פי דין מתבצעת בהתאם להוראות החוק.
במקרה של מנוח השאיר בת זוג ואין לו צאצאים, אך יש לו אחים, בת הזוג תירש שני שלישים מהעזבון. החלק הנותר מהעזבון יחלק בין אחיו של המנוח בחלקים שווים.
אם המנוח לא השאיר בת זוג, צאצאים או הורים, אחיו יירשו את העזבון בחלוקה שווה. חשוב לשים לב, כי ירושה על פי דין אחים אינה חלה כאשר מדובר בחלוקת של משק חקלאי.
פיצול דירת מגורים בין יורשים
חלוקת דירת מגורים בין יורשים מתבצעת בדרך כלל דרך אחת משני דרכים: רישום זכויות היורשים לפי חלקם בפנקס המקרקעין או מכירת הדירה והתמחור המקובל מהמכירה מתחלק בין היורשים לפי חלקם בדירה.
באפשרות הראשונה, זכויות היורשים לדירה מתרשמות לפי החלק שלהם. נניח ששלושה אחים יורשים את הדירה בחלקים שווים, כאשר ירושה על פי דין אחים מתבצעת, הדירה תרשם על שמם של שלושת האחים כבעלי הזכויות בה, כאשר כל אח נרשם עם 1/3 מהזכויות בדירה.
באפשרות השניה, הדירה מוכרת למי שמציע את המחיר הכי גבוה, והכסף הנכנס מהמכירה מתחלק בהתאם ליחס הזכויות של היורשים בדירה.
הכללים של ירושה על פי דין: כספי ביטוח וקופות גמל
צו ירושה על פי דין, כחוק, מתייחס לנכסים שהיו בבעלות הנפטר בעת מותו. כלומר, הוא אינו כולל בתוקפו נכסים שאינם חלק מהירושה שהמנוח השאיר.
כאשר מדובר ברכוש שאינו מרכיב של הירושה, מגדיר סעיף 147 של חוק הירושה אותו כ"סכומים שהם לתשלום בעקבות מותו של אדם במסגרת חוזה ביטוח, חברות בקופת גמל או קופות תגמולים, או מתוך סיבה דומה, אשר אינם חלק מהירושה, אלא אם נקבע שהם נכנסים לתוך הירושה". לכן, כספים שהמנוח מקבל על פי סעיף 147 של חוק הירושה, מתחלקים בהתאם להוראת מוטבים שנמצאת במנהל החברה לביטוח או בקופת הגמל, ולא לפי חוק הירושה.